Stadstocht Maastricht

Deze stadstocht door het prachtige Maastricht leidt jullie langs tal van monumenten, parken, rivieren, musea en andere verrassende plekken in de hoofdstad van Limburg. Er zijn mogelijkheden genoeg om lekker op een terrasje te gaan zitten en te genieten van het bourgondische leven in deze prachtige stad.

De stadstocht begint bij het historische stadhuis op de Markt, ontworpen door Pieter Post. In 2007 is achter het stadhuis een winkel- en kantorencomplex Mosae Forum geopend. Een mooie aanvulling op het toch al aantrekkelijke winkelaanbod van Maastricht. Vanaf het stadhuis lopen jullie via de gezellige winkelstraten en het Dinghuis naar het pittoreske Stokstraatkwartier. Verder komen jullie tijdens de stadstocht voorbij De Helpoort, de oudste stadspoort van Nederland, deze maakt deel uit van een middeleeuwse muur. De Pater Vinktoren bij het Faliezusterspark maakt weer deel uit van de twééde omwalling.

Ook de pleinen zijn fantastisch in Maastricht. Wat te denken van het Onze-Lieve-Vrouweplein! Aan de voet van de oude romaanse basiliek kun je hier heerlijk op een terrasje zitten. Onze-Lieve-Vrouwe is ook een belangrijke bedevaartplaats; het beeld “Sterre der Zee” is in de Merodekapel naast de basiliek te bezichtigen.

Via een mooie wandeling door het Universiteitsgebied en het Jekerkwartier komen jullie uit bij de Sint-Servaasbasiliek. Deze basiliek werd gebouwd op het graf van Sint-Servaas, de beschermheilige van Maastricht. De “Sint-Servaas” vormt samen met de protestante Sint-Janskerk een unieke “kerkentweeling”. Op het prachtige Henric van Veldekeplein heb je een mooi zicht op de roodgekleurde toren van de Janskerk.

Het Vrijthof is prachtig omzoomd met platanen en je kunt er heerlijk op een terrasje zitten met uitzicht op de kerkentweeling. Het museum en het theater completeren het plein.

De stadstocht eindigt bij Boekhandel Domicanen, gevestigd in de ruim 700 jaar oude Dominicaner Kerk en is door the Guardian uitgeroepen tot “The fairest bookshop of the world, a bookshop made in heaven”. Een prachtige locatie met een rijke geschiedenis die zorgt voor een indrukwekkende en bovenal unieke sfeer.

Jullie kunnen de stadstocht nog combineren met een bezoek aan een van de vele musea in Maastricht, zoals het Bonnefantenmuseum. Het Bonnefantenmuseum ligt in het architecturaal interessante stadsdeel Céramique. Het gebouw van de Italiaanse architect Aldo Rossi schittert aan de skyline van Maastricht. Markant daaraan is de met zink beklede koepeltoren van het museum, de befaamde cupola. Imponerend is ook de beroemde Treppenstraße (trapstraat) die naar de tentoonstellingsruimten leidt. Rossi beschouwde het museum als een kijkfabriek. In het Natuurhistorisch Museum leer je alles over de invloed van de mens op het landschap, planten en dieren in de laatste 250.000 jaar, hoe sommige planten en dieren verdwenen en andere soorten juist profiteerden.

Museum aan het Vrijthof is gesitueerd in het voormalige Spaans Gouvernement, een gebouw dat al in de 16e eeuw dienst deed als buitenpaleis van Keizer Karel V. Het museum is ontstaan uit de kunstcollectie van het echtpaar Wagner-de Wit, dat in 1954 hun verzameling naliet om te beheren voor volgende generaties. Na de grote verbouwing van 2012 werd het museum omgedoopt tot Museum aan het Vrijthof.

Wil je iets bijzonders ontdekken in de historische binnenstad van Maastricht? Bezoek dan het Drukkunstmuseum en beleef de verhalen van weleer over de geschiedenis van de drukkunst. Het sfeervolle museum bestaat uit een historisch pand met een overdekte binnenplaats en een aangrenzend kapelgebouw. Het museum vertelt verhalen van uit de drukkerstraditie die Maastricht tot ver in de vorige eeuw heeft gekend.

Startpunt:

Markt

Eindpunt:

Domicanerkerk (vlakbij het Vrijthof)

Tijdsduur:

Circa 1,5 a 2 uur (excl. vragen & opdrachten)

Aandachtspunten:

Uiteraard kunnen jullie de tocht onderbreken met een lekker drankje of hapje. Ook een bezoek aan een museum, kerk of andere bezienswaardigheid is uiteraard mogelijk.

In de handleiding staat nog veel meer informatie en tips wat er allemaal te doen is in Maastricht.

Evenementen:

Magisch Maastricht
Maastricht Urban Trail
During TEFAF
Museumnacht
Amstel Gold Race
Maasmarathon
Foodtruck Festival TREK
Festival El Dunya
Kunsttour
Maastricht Mooiste loopweekend
Jekerjazz
Bassinario
Bierfestival: de 24-uurs van Maastricht
Kadefeesten
Ridderronde
IRONMAN
Preuvenemint
Kunstplein OLV
Parcours
Musica Sacra
Festival de Nederlandse Dansdagen

Prijs:

Een digitaal pakket kost slechts Euro 12,95 (incl. BTW) en kun je via het bestelformulier bestellen.

N.B. Deze pakketten zijn standaard. Voor een op-maat-gemaakt pakket voor groepen verwijzen wij u naar onze website: www.viefsevents.nl