Stadstocht Brugge

Brugge kun je gerust de meest romantische stad van Europa noemen. Het is één groot openluchtmuseum, maar wel aangepast aan de eisen van de moderne tijd. Fraai gerestaureerde patriciërshuizen, kerken en kloosters, gecombineerd met pittoreske steegjes met een plaveisel van kinderkopjes, bruggetjes, intieme pleintjes, lieflijke reien en middeleeuwse steegjes. Daarnaast zijn er vele interessante musea en natuurlijk het schitterende Begijnhof.

Jullie starten de stadstocht op de Grote Markt, met zijn prachtige Belfort. Via prachtige straatjes en pleinen met mooie gebouwen komen jullie uit op de Rozenhoedkaai, waar je een prachtig zicht op Brugge hebt. Via de Vismarkt lopen jullie naar de Groenerei, onderweg zien jullie de 2 oudste bruggetjes van de stad. Ook mag het Gazelle Museum niet ontbreken, dit was het geboortehuis van Guido Gezelle, een bekend Vlaams dichter.

Op het Kruisvest zien jullie de Sint Jans Molen, als jullie hier omhoog lopen, heb je een schitterend uitzicht over de stad. Via de verloren Hoek (een authentieke volksbuurt) komen jullie op het Sint Anna Plein met de Sint-Anna kerk. In deze kerk bevindt zich het doopvont waar Guido Gezelle nog in is gedoopt. Na een bezoekje aan deze kerk lopen jullie via de Sint-Annarei en de Spinolarei naar het Jan van Eyck plein. Op deze plek gebeurde het vroeger allemaal. Hier meerden de schepen aan, werd er geladen en gelost en tol betaald. Een drukte van jewelste met als soundtrack een kakofonie van talen.

Via o.a. de Academiestraat met zijn prachtige panden en de Vlamingstraat komen jullie uit op de gezellige Melkmarkt. Dit is het uitgaanscentrum van Brugge met voornamelijk bruine kroegen en kleine, drukke danscafeetjes. Verder komen jullie nog voorbij de Sint-Salvatorskathedraal, het Gruuthusepaleis, de Onze Lieve Vrouwekerk, het Sint-Janshospitaal en het Walplein met bierbrouwerij de Halve Maan. Uiteraard mag een bezoek aan het Begijnhof ook niet ontbreken in deze tocht.

Ook een bezoek aan het Groeningemuseum is de moeite waard. Hier is de wereldberoemde collectie van de Vlaamse Primitieven te zien, met topstukken van Jan van Eyck met zijn schitterende ‘Madonna met kanunnik Joris van der Paele’ uit 1436 en Jeroen Bosch indringende visie op hemel en hel. Ook zijn er verschillende stromingen vanaf het einde van de 19e eeuw vertegenwoordigd, zoals het Symbolisme met Fernand Khnopff en het Expressionisme met James Ensor, Gustave van der Woestijne en Constant Permeke en het Surrealisme met Paul Delvaux en René Magritte. Enkele andere kunstenaars wiens werk hier te bezichtigen is, zijn: Rik Wouters, Georges Vantongerloo, Roger Raveel, Panamarenko en Broodthaers.

Via de Dijver – in het weekend het decor voor een grote vlooienmarkt – en de Oude Burg belanden jullie weer op de Grote Markt, waar deze tocht eindigt.

Tijdsduur:

Circa 3 uur (excl. vragen & opdrachten)

Start- en eindpunt:

Grote Markt

Aandachtspunten:

Uiteraard kunnen jullie de tocht onderbreken met een lekker drankje of hapje. Ook een bezoek aan een museum, kerk of andere bezienswaardigheid is uiteraard mogelijk.

In de handleiding staat nog veel meer informatie en tips wat er allemaal te doen is in Brugge.

Evenementen:

Vama Veche
Taptoe Brugge
Summer Shake Down Festival
Cactus Festival
Circque Plus
Benenwerk
Kerstmarkt
Gouden Boomstoet
Heilig Bloed Processie

Prijs:

Een digitaal pakket kost slechts Euro 12,95 (incl. BTW) en kun je via het bestelformulier bestellen.

N.B. Deze pakketten zijn standaard. Voor een op-maat-gemaakt pakket voor groepen verwijzen wij u naar onze website: www.viefsevents.nl