Stadstocht Bremen

De prachtige hanzestad Bremen werd voor het eerst vermeld in 782. Vijf jaar later stichtte Karel de Grote er een bisdom en werd de stad een ankerpunt voor het historisch bekeren van heidense volkeren naar het Christendom in Noord-Europe.

De naam van Bremen is verbonden aan het sprookje van de Bremer Stadsmuzikanten. De muzikanten worden met een standbeeld op het marktplein geeerd. Een ander symbool van Bremen is het Rolandstandbeeld uit 1404 dat de vrijheid van de stad symboliseert. Het Roland-beeld en het prachtige oude raadhuis staan sinds 2004 samen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Vanaf het prachtige station wandelen jullie eerst een flink stuk door het Wallanlagen Park, een mooie groene gordel rond de oude stadskern. Hier bevindt zich ook de stadsmolen `Muhle am wall`. Hier kun je lekker eten of genieten van een heerlijk drankje. Jullie komen uit op de Goetheplatz, hier bevindt zich het theater en de Kunsthalle. Voor de kinderen is er een leuke gratis speeltuin. Vervolgens lopen jullie weer via een mooie route richting de Rabbit Hole, een bijzonder kunsttunnel met prachtige kunstwerken. Deze komt uit bij rivier de Weser, waar jullie heerlijk langs het water kunnen lopen. Uiteindelijk belanden jullie in het oudste deel van de Hanzestad Bremen, namelijk de wijk Schnoor. Het Schnoorviertel was vroeger een van de allerarmste buurten waar de vissersmensen woonden. Nu hebben ambachtslieden, goudsmeden en galerijeigenaars hun intrek genomen in de scheefstaande middeleeuwse vishuisjes. Een heerlijke specialiteit zijn de schnoorkuller, die je zeker eens geproefd moet hebben!

Vanuit deze schilderachtige stadswijk lopen jullie richting Bottcherstrasse, een van de oudste straten van Bremen. In de middeleeuwen was deze straat de leef/ en werkomgeving van de tonmakers. De Bottcherstrasse was de verbinding tussen rivier de Weser en het Centrale marktplein van Bremen. Hier bevindt zich ook het door Ludwich Roselius gebouwde Paula Modersohn-Becker Museum. Paula Modersohn-Becker (1876-1907) was een Duitse schilderes die wordt beschouwd als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het vroege expressionisme. Het werk van haar omvat portretten, kinderafbeeldingen, scènes uit de boerengemeenschap van Worpswede, landschappen, stillevens en zelfportretten.

Naast het Paula Modersohn-Becker museum en de Kunsthalle zijn er nog meer bijzondere musea in Bremen die zeker een bezoek waard zijn. Zoals het moderne kunstmuseum Weserburg, Focke Museum, Ubersee-Museum… Naast het bezoeken van musea, vind je hier ook prachtige winkels die uit een andere tijd lijken te stammen.

Via de Bottcherstrasse komen jullie uit op het prachtige Marktplein met zijn indrukwekkende gebouwen. In de 15e eeuw werd het raadhuis gebouwd, het is het einige Europese stadhuis dat gebouwd werd in de middeleeuwen en het heeft al eeuwen haar originele vorm. Naast het raadhuis bevindt zich de Dom van Bremen. De St. Petridom is een Evangelisch-lutherse kerk waarvan de geschiedenis meer dan 1200 jaar teruggaat. In de St. Petridom is een museum gevestigd met daarin allerlei voorwerpen die de kerk heeft mogen ontvangen en welke tijdens opgravingen zijn gevonden.

Op het prachtige Marktplein eindigt de stadstocht te midden van vele gezellige cafes en restaurantjes.

Tijdsduur:

Circa 2 uur (excl. vragen & opdrachten)

Startpunt:

Station

Eindpunt:

Marktplein

Aandachtspunten:

Uiteraard kunnen jullie de tocht onderbreken met een lekker drankje of hapje. Ook een bezoek aan een museum, kerk of andere bezienswaardigheid is uiteraard mogelijk.

In de handleiding staat nog veel meer informatie en tips wat er allemaal te doen is in Bremen.

Evenementen:

Breminale

Prijs:

Een digitaal pakket kost slechts Euro 12,95 (incl. BTW) en kun je via het bestelformulier bestellen.

N.B. Deze pakketten zijn standaard. Voor een op-maat-gemaakt pakket voor groepen verwijzen wij u naar onze website: www.viefsevents.nl